education - חינוך
מינהל החינוך הדתי
 
   
 
 
 
 
 
 
איגרת כ' חשון תשע"ב 17.11.11
 

 לאחיי ורעיי , מנהיגי חינוך יקרים מאוד

 

ברכות וה' עמכם

 

 

"כל ישראל קדושים – אתה המכבי".

 

בשבת הקרובה, אנו נפרדים מאברהם אבינו ומשרה אמנו וכבר מתגעגעים אליהם...

 מה כדאי לציין לעצמנו ולהדגיש בדמותם של אברהם ושרה? את החסד הגדול שזכינו ללמוד מביתם? "אברהם ושרה היו שקולים כאחד, בצדקה ובגמילות חסדים, והיו סימן טוב לעולם" (מדרש שוחר טוב, משלי)- את "עבודת הצוות" שלהם? את משמעות הבחירה של הקב"ה באברהם? ( מעט הזכרנו זאת במייל לפרשת "לך לך").   ננסה מעט, להתמקד ב-"כוחו של היחיד". ב"אחד היה אברהם". ומה אברהם אחד.. ובעצם כול אחד מאתנו...( בענווה גדולה)  יכול להשפיע בעולם...

לא פעם בשיחה עם תלמיד, מורה, בדיון בכתה ובין מנהלים- ניתן לשמוע משפטים כמו: "אני לא יכול", או "אני מסכים שזו הדרך, אך זה יראה חריג", "אני לא מאמין שבכוחי לשנות את...", "מה אני, תלמידה אחת בכיתה י"א, יכולה כבר לשנות"?

אברהם אבינו- נקרא "אברהם העברי" – הוא מעבר אחד וכל העולם מעבר אחר!!

הוא חי במשטר דיקטטורי של נמרוד (שמרד בה'), ולא נכנע לו! הוא חי במקום שכולו עובדי אלילים, והוא באופן ציני שובר את הפסלים. כל האנשים בתקופתו סוגדים לממסד, ומשתחווים לשמש, לירח ולשאר איתני הטבע. והוא, אברהם , כשהוא עוד רך בשנים, בהיותו בן שלוש!!! "מתחיל לשוטט בדעתו, והיה תמה : היאך אפשר שיהיה הגלגל הזה (היקום) נוהג תמיד, לא יהיה לו מנהיג?...עד שהשיג דרך האמת".(רמב"ם, הלכות עבודה זרה). אמונתו בה', והבנתו שהקב"ה בורא העולם הולכת ומתגבשת עד גיל ארבעים.

אברהם אבינו מנתץ מיתוסים, ומוכן להיכנס לכבשן האש עבור "האמת שלו"! לא פוחד מאיש ומצליח לבד, הוא ושרה אשתו לגלות לעולם כולו מהי דת האמת .

 

"אברהם היה מגייר את האנשים ושרה מגיירת את הנשים" (ב"ר). אדם אחד! הוא ואשתו מצליחים להשפיע ולשנות עולם שלם!! אברהם חולל מהפכה בעולם. הוא מעמיד את עולם הרוח מול עולם הכוח. ניתוץ הפסלים משמעותו- שאלילות מכל סוג שהוא-סגידה לחומר, לכסף, למעמד, לכמות, לכבוד - היא פסולה ויש לנפצה. (במקום ובזמן אחר, יש צורך להבין וללבן מה המקום של כל אלה בחיינו).

אברהם מעלה על נס את הרוח, האופי, התוכן, המידות, את האמונה הגדולה, את העין הטובה, את החסד וראיית האחר במרכז עולמו.

אדם אחד-  המאמין בכוחו, אברהם אבינו "ששתי כליותיו נעשו לו כשני רבנים שלימדו אותו תורה". מתוכו נבעה תפיסתו, בנשמתו המיוחדת נבעה אמת רוחנית ועמה לוחם הוא בתפיסות העולם שמסביבו.

 

גם על אלקנה מספרים לנו חז"ל: אדם אחד ובני משפחתו, משנים  ומשפיעים בפועל על כל עם ישראל!  בכוח האמת, הדוגמא האישית, האמון בעצמו והידיעה שאמת זו טמונה בליבות כל ישראל, ויש רק צורך לגלותה... ניתן להוביל אומה שלימה: "אלקנה היה עולה לשילה ארבע פעמים בשנה... וכשעולין בדרך היו באים ולנים ברחובה של עיר. והייתה המדינה מרגשת. והיו שואלים אותם: להיכן תלכו?- ואומרים: לבית אלוקים... ואתם למה לא תבואו עמנו? מיד עיניהם משגרות דמעות ואומרים להם: נעלה עמכם!...ובדרך שהיה עולה שנה זו, אינו עולה לשנה אחרת...עד שהיו כולם עולים"

 

במלחמת יום הכפורים קיבל אביגדור קהלני עיטור הגבורה. הקרב בו הוא לחם קרב "עמק הבכא" בגולן, מפורסם לכולנו. כשמספר טנקים מצומצם בגדוד 77 עליו פיקד - עומד מול עשרות טנקי אויב. ובכוח מנהיגותו האמונה והגבורה ,הוא סוחף אחריו את שאר חיילי הגדוד. הוא חש שכל עם ישראל נמצא מאחורי גבו והוא מצליח, מכוח האחריות הלאומית ותחושת השליחות , לנצח את הקרב שהכריע, בין היתר, את המערכה בצפון הגולן.

ניתן לחשוב לרגע שכוחו של אדם אחד לשנות, להשפיע, "להטות את הכף" של עם ישראל, אפשרי רק אצל אבות האומה, או בשדה הקרב... אך בוודאי שאין זו הכוונה. דמותם של אברהם ושרה באים ללמדנו שאנחנו בעצמנו אברהם ושרה! בנו טמונים סגולות אלה וכוחות נפש של אבות ואמהות האומה.

"מעשה אבות סימן לבנים", הקב"ה זיכה אותנו, אם נרצה, באותם כוחות.

 

שמענו בסמינריון של אחת מכתות י"א, שמספרת מדריכה מ"עמיעד", שהיא הרגישה בהיותה תלמידה: " כיצד כל הכתה , בכתה ז' ו-ח' מתייחסות אליה כמו סמרטוט"...אם הייתה בכיתה מישהי אחת!!! שמגלה את תכונותיה של שרה אמנו בעצמה,  והייתה "מגיירת את הנשים" ומובילה את כל הכתה, להבנה של  "הוי לומד מכל אדם" ו"שכל המלבין את חברו ברבים כאילו שופך דמים". -היא שרה אמנו!!!

כשיש תלמיד אחד בכתה, בהתמדה, בשקט, בדוגמא אישית נפלאה, שמרים יומיום את הכיסאות בכיתה כשחבריו "שוכחים ולא שמים לב"... לכך-הוא "אברהם אבינו".

מאברהם ושרה למדנו שיש מקום ב"להיות לבד", ולחוש שאתה מתחיל מההתחלה ממש... צריך לברר את הדעה והמחשבה. ובכוח האמונה הנובעת מעומק הנשמה ניתן לשנות עולם ומלואו! "כוחו של היחיד" לשנות את המציאות אפשרית בשני תנאים:

 א. אחרי שהוא ברר לעצמו מהי אלילות ומהם ה"פסלים" של ימינו. איזה עולם של תוכן, מידות וחסד אני מבקש להביא עמי לעולם. כל אחד מאיתנו יכול לדרוש מעצמו "להיות שם". אנחנו נקראים להמשיך את שרשרת הדורות של אברהם ושרה ולקרוא בשם ה'- " דרך ה' לעשות צדקה ומשפט"

ב. אברהם , כשהוא מתפלמס עם הקב"ה על סדום, הוא אומר: "אולי יש חמישים צדיקים בתוך העיר". האב"ע דייק , שהבקשה הייתה על חמישים צדיקים שבתוך העיר!!!. בכדי שאדם אחד ישנה את העולם, יש צורך, ליד האמונה, להיות בתוך העיר. מעורב עם הבריות, קשוב לצרכים של הקהילה, החסד והזולת הם בסיס עולמו, ולא "צדיק לעצמי"...

 

שאול טשרניחובסקי לפני כמאה שנה כתב שיר בו הוא חולם על ארץ ישראל, בשירו המפורסם "אומרים ישנה ארץ", הוא מדמיין מפגש של איש פשוט עם רבי עקיבא. (בסה"כ, פעם אחרונה שהארץ הייתה שייכת לעם היהודי, היו כאן רבי עקיבא...כמה נפלא- הרצון להיפגש עם רבי עקיבא):

 "ארץ בה יתקיים אשר כל איש קווה, נכנס כל הנכנס, פגש בו עקיבא.

 שלום לך עקיבא- שלום לך רבי- איפה הם הקדשים איפה המכבי"? כך שואל האיש את רבי עקיבא? "עונה לו עקיבא, אומר לו הרבי ,כל ישראל קדושים, אתה המכבי".

 

זו אמירה לכל אחד מאתנו. לא מתוך גאווה חלילה! מתוך ענווה גדולה, מתוך מחויבות גדולה! מחויבות לשליחותנו, לתפקידנו, והבנת גודל התקופה בה אנו זוכים לחיות.

 

אנחנו "רבי עקיבא"... אנחנו "אברהם אבינו ושרה אמנו", לא רק קרויים בשמם... אני, את ואתה- אנחנו המכבים...

מנהיגי חינוך יקרים.

 יש בכולנו הרבה כוחות: ר' צדוק הכהן מלובלין כתב: " אהבת ה' היא אהבת עצמו". אמון עצמי, אמון בכוחות שהקב"ה נטע בי, הוא מפתח לאמונה בה' וביכולת לשנות את העולם.

           

המשימה האישית המוטלת על כל אחד מאיתנו -להביא את בשורת הרוח והצדק בכל מקום בו אנו נמצאים. לא להיבהל מכך "שיש מי שחושב אחרת".. אדם אחד, החי באמת פנימית, כשהרוח והאמונה  הם המניעים אותו, כשהאומה והקריאה בשם ה' מפעמים בו-בכוחו ל"נצח את הקרב" , לשנות את העולם ולהטות את כולנו לכף זכות. בדרך הגבורה של קהלני, בדוגמא האישית של אלקנה, בידיעה הפנימית של אברהם אבינו: " אחד היה אברהם", בתחושה שאנחנו בשדה החינוך- המכבים האמתיים, בענווה גדולה במסירות וברצון לחיות חיי שליחות.

 נעשה ויהי ה' עמנו.

 

ולעולמנו השוטף.

כנס ראשי הישיבות והאולפנות- המוסדות הארציים הפנימיתיים התקיים ביום ג'. התקיימה הכנה נוספת ל"לכל אדם ישנה".

המפגש עם מנהלי בתיה"ס היסודיים א' – ח' הדגישה את המחויבות של כול המנהלים והיועצות, לדאוג להכין את ההורים והתלמידים לתהליך באופן מדויק וברור.

רבים ממוסדות החינוך הארציים, פתחו שעריהם בשמחה למגוון של אוכלוסיות תלמידים. "וכולם מקבלים עליהם עול מלכות שמים זה מזה" "לכל אדם ישנה" כפשוטו...ועוד ועוד. תודה על כך. מתוך הכנס באה בקשה לחזק את הידיעה בתאריכים הקשורים לדרכי ההיבחנות והמעברים: אין לקיים שום פעולה של שיווק או פירסום או מעברים לפני התאריך טו בכסלו ה11.12. חשוב להקפיד על כך. פה ושם מגיעה שמועה על בית ספר שמתחיל לכתוב להורים, אנו מבקשים מכולם ליישר קו עם התאריך הזה ולא להתחיל לפעול קודם. פעולות של מיון או קבלה יתחילו רק החל מה' בשבט. ומתן תשובות קבלה לתלמידים יתחילו החל מג' אדר.  תודה !

 

שבוע החמ"ד-  נראה עוד רחוק... (כ"ד אדר-א' ניסן) אך כולנו מתחילים להיערך... בימים הקרובים יצא ספר לבתי הספר כסיכום העשייה של שבוע החמ"ד בשנה שעברה. אנחנו מבקשים להודיע על שינוי בתאריך של – כנס מנהיגי החינוך. הכנס יתקיים בעז"ה ב- כ"ה אדר תשע"ב (19.3.12)  נרשום לפנינו כבר עתה.. בהצלחה

 

מח"ר ( מנהיגות חינוכית יוצרת)- אנחנו חוזרים ומבקשים מאוד מכול אחד ממנהיגי החינוך, להעביר לפחות שמות שלושה מועמדים המתאימים להיות מנהלי בתי ספר. מצ"ב קישור לפנייתם של "אבני ראשה" והדרך להרשמה:

שיפור עתודת ניהול ,   לתהליך איתור מנהלים לחץ כאן (כשנפתח חלון, יש להקיש: ת.ז. 300000003 סיסמא: he1234. ) אנא מכולנו! (לפתיחת הקבצים לחץ  שמאלית בעכבר +ctrl)

בט"ז כסלו תשע"ב (12.12.11) נקיים מפגש מאותרים לקראת ניהול בסמינר שיין בפתח תקווה . הנושא בנשמתנו.

 

תכנית במ"ה ( בית מדרש הורים) – מדברים חינוך, נכנסה בכול המחוזות. הן בגני הילדים והן בבתי הספר, אנחנו מדווחים על עשרות בתי ספר שנכנסו לנושא. "הרווח" החינוכי הגדול שזוכה התלמיד, בקשר המשולש " הורים, תלמיד/בן ומחנך" הוא עצום. בהצלחה

60 גננות השתלמו השבוע בבית יציב בבאר שבע בנושא: " סיפורי תורה בגן הילדים". היה מצוין. כול גננת תמצא את הדרך כיצד היא " מפיצה את האור הגדול".

עוד שבועיים שבת ארגון... ( במייל הבא, ננסה להתייחס לנושא). בינתיים, מאוד מומלץ לבקר את החניכים/ תלמידים בסניפים. מפגש עם תלמיד במקום שהוא "חזק" בו, הוא נפלא. זה גם הזמן המתאים "לדחוף" כמה שיותר תלמידים לתנועת הנוער. בהצלחה " עלה נעלה".

בעיצוב כרזה לכול מערכת החינוך ליום רבין, זכתה תלמידת מכללת אמונה איילה קרסנטי . על הכרזה הופיע חלק משירו של חיים גורי: " פה שוכנים יחד עצב ותפארת".

רכשנו לכול גני הילדים את הספר " שלום לך אורחת " של רבקה אליצור. "עם הספר"...

אנחנו משתדלים להעמיק את הקשר בין המכללות לשדה. האפשרויות הן רבות: סטאז', ביה"ס שליד המכללה, אשכול גנים המונחה ע"י מכללה, ועוד. גם הקשר בין המפמרי"ם למנהלי התוכניות במכללות הולך ומתהדק. תודה על כך. ( ר' חיים גבאי מוביל וועדה זו).

 

הרב עוזיאל- מתוך רצון ללוות את בתי הספר באופן שלם בלימוד דמותו של הרב עוזיאל, אנחנו מבקשים להציע להזמין את הרב שמואל כ"ץ, המומחה בדמותו הייחודית של הרב עוזיאל וברשותו מצגת המציגה את חייו ופועלו המיוחד של הרב עוזיאל בצורה מרתקת. המעוניינים יתקשרו לרב חיים ענזי – מפקח ארצי על רבני בתי הספר בטל': 02-5604119 או 04-6595902  הן למפגש מורים והורים והן למפגש ולימוד תלמידים. בהצלחה.

בתי ספר שעדיין לא רכשו את תערוכת הרב עוזיאל יפנו למכון מופ"ת מושב נחלים , טל': 03-9331479.

 

לפני כחודש. בערוץ 2 הראו כתבה שבה משפחה שאיננה שייכת לכאורה לחמ"ד, מבקשת לשלוח את ילדיה דווקא לחמ"ד.. לעיוננו לכתבה לחץ כאן .

 

 פרויקט תסריט יהודי- שמונה בתי ספר במגמת קולנוע הגישו רעיונות לתסריט יהודי. התלמידים וקבוצות העבודה מקבלים ליווי של תסריטאי המלווה את התהליך כולו. לרשימת המוסדות לחץ כאן. (לפתיחת הקבצים לחץ  שמאלית בעכבר +ctrl)

 

 בחודש טבת וועדת שיפוט תקבע את הסרט הזוכה. בהצלחה רבה

 

 מתוך רצון להעצים ולהעשיר את המורים לגמרא, הפיקוח על התושב"ע מקיים כנס למורי גמרא של בתי הספר היסודיים ומורי חטיבות הביניים. ( ד'-ט'). הכנס יתקיים ביום רביעי נר ראשון של חנוכה באורות ישראל קמפוס רחובות. סדר היום – נעביר בהקדם.

 

 אחד המימדים של "בית חינוך כמשפחה" הוא  טיפוח זהות ציונית דתית. מהו"ת מציעים לחדרי המורים, השתלמות מורים בנושא  טיפוח הזהות הציונית דתית. ההשתלמות תעסוק בלימוד משנת הציונות הדתית מתוך המקורות תוך התייחסות לסוגיות אקטואליות  ההרשמה באמצעות שלמה מרמרוש בטל': 052-5666620 או אלישיב בוחבוט בטל': 054-9876811 .בהצלחה.

 בשנה זו מקיים משרד החינוך  חידון בנושא ירושלים . לקבלת פרטים לחץ כאן    

לקבלת פרטים לחץ כאן 2. (לפתיחת הקבצים לחץ  שמאלית בעכבר +ctrl)

 

קולות מהשטח

זכינו בשבוע של "חיי שרה" להיות ולשמוח עם מערכת החינוך הנפלאה של קרית ארבע. "מעט מן האור"... שפגשנו שם:

  •      הרב אבינועם הורוביץ- ראש הישיבה התיכונית: " בתוכנית הבוגרים של הישיבה לומדים 25 בוגרים שחזרו לישיבה התיכונית אחרי הצבא/ ישיבות הסדר. במסגרת זו הם לומדים ב" כולל בוגרים" עד הצהריים, ולאחר מכן הם יוצאים ללימודים אקדמאיים באזור. הם לומדים בחברותות עם תלמידי הישיבה, כולל בשבתות, באירוח תלמידים בביתם."  "חמ"ד לתמיד" אמיתי ומשמעותי. לא צריך דמיון רב, בכדי להבין מה אומר לעצמו תלמיד בישיבה התיכונית... משפחה של ממש. אין לך קשר עם בוגרים גדול יותר. יישר כח גדול

 

  •    מתלמידות בנות י"ב באולפנא בקרית ארבע למדנו חינוך אמיתי מהו... ביטויים כמו: " הצוות מכיל כול אחת ואחת, לא חשוב מי היא ומה היא"..." המחנכות משקיעות בנו את כול עולמן, יום ולילה"..." אנחנו רואים שהצוות החינוכי חי את מה שעליו הוא מחנך אותנו"..."הפעילות החינוכית חברתית לא סותרת את הדרישות הגבוהות בכול הקשור לצד הלימודי" ממש נפלא ביותר. מוסד חינוכי הטרוגני, הפותח את שעריו לכולן! תודה על הזכות
  •   הניה – מנהלת בית הספר אלוני ממרא: " אנחנו זוכים שכחמישה עשר אחוזים מהתלמידים הם מבני מנשה" כשהיא הציגה את הנושא, המצגת הראשונה הייתה" מה החוזקות של עליית בני מנשה, מה ניתן לקבל מהם". יופי ותודה

וקולות נוספים...

אמירה – מנהלת ביה"ס כפר אדומים: " בכול כתה יש הנהגה כתית, החברים בה- הורים, תלמידים ומורים". דוגמא מעניינת ובסיס איתן לבמ"ה- ( בית מדרש הורים).

הרב אשר כורסיה- מנהל אולפנא במודיעין: באולפנא יש בנות הלומדות במסלול טליה .במסלול זה לומדות הבנות במכון טל, מקצועות מדעיים וטכנולוגיים, במהלך התיכון ובתוספת של שנת לימודים בכתה י"ג הן מקבלות תואר ראשון". יישר כוח גדול. נקודה למחשבה למי שמסלול זה מתאים.

 

קיבלנו רשימה ארוכה של מוסדות חינוך המקימים קשר קבוע עם ישיבת הסדר/ מכינה או מדרשה לבנות. ( ר' יעקב  ויזל מוביל וועדה זו) אנחנו מציעים לכולנו ליזום את הקשר הקבוע והחשוב הזה. יש בכך את כול המצע והאווירה הנכונה לחינוך מיטבי: דוגמא אישית, קשר אישי, "אח בוגר", אפשרות להמשך חיבור עם החונך גם מעבר לזמן המוגדר ועוד. הרב יוסי שטרן ראש ישיבת ההסדר בעכו: " אנחנו מקימים קשר רציף בלימוד חברותות באופן קבוע עם תלמידי אמי"ת עכו. שני בוגרים של ביה"ס לומדים בישיבה כתוצאה מהלימוד הקבוע. אנחנו מתכוונים להעמיק ולהרחיב את הלימוד המשותף עם כול מערכת החינוך. חרטנו על דגלינו את דברי חז"ל "ללמוד וללמד... ולעשות".

 

 

המשך הצלחה רבה בעבודת הקודש.

נתפלל, נעשה ויהי ה' עמנו.

אברהם

 

 

 

 

 

 

 

 
 

    תאריך עדכון אחרון:  08/01/2012  

עדכוני rss