education - חינוך האגף לחינוך קדם יסודי

עדכוני rss

 
 
 
 
 
 
 
 
מתכונים עם חלב
 

 הכנת גבינה

 הכנת גלידה

 הכנת חמאה

 הכנת מילקשייק

 הכנת שוקו בטעמים שונים

 כריכי גבינה וטונה

 קאסטה גבינה

 ריבת חלב

 

 

 


גבינה

גבינה נוצרת מהקרשת החלב בעזרת חיידקים וחומצות. ההקרשה יכולה לקרות באופן טבעי אם לא עשו בחלב שימוש תוך כמה זמן. תוך כדי תהליך ההקרשה מתנקזים הנוזלים ונפרדים מהקרום.
בגן ניתן להכין גבינה ממוצרים שונים, כגון: שמנת, יוגורט, אשל וכו'.
ראשית נציג לילדים את המוצרים שמהם נכין את הגבינה ונתייחס לצמיגות השונה שלהם.
ניצור תערובת של כל המוצרים: מיכל חלב, 4 גביעי אשל, גביע יוגורט וגביע שלי בתוך כלי קיבול, עד להפיכתם לבלילה סמיכה וחלקה. את התערובת ניצוק לתוך חיתול, או לבד סינון אחר, המונח בתוך מסננת. נניח את המסננת על כלי קיבול אחר שיקלוט אליו את הנוזלים.
נניח במקרר למשך 24 שעות.
למחרת נוכל להבחין במי הגבינה הצהבהבים השקופים שהופרדו מגוש הגבינה ( הנקרא "גבן" בפי יצרני הגבינה), ולהתייחס לתהליך חלחול המים דרך חורי הבד.
נוכל ליצור גבינות בטעמים שונים על ידי הוספת תבלינים שונים, זיתים וכד'.

בתיאבון!!!

אמצעים

  1. 1 מיכל חלב
  2. 4 גביעי אשל
  3. 1 גביע יוגורט
  4. 1 גביע שלי
  5. חיתול בד או רשת סינון צפופה
  6. מסננת
  7. קערה
  8. תבלינים, זיתים (להכנת גבינות בטעמים שונים)

 

גלידה


להכנת גלידות בטעמים שונים בגן נערבב חלב, שמנת מתוקה ואבקת סוכר בתוך קערה. נקציף את החומרים עד לקבלת תערובת בעלת מרקם אחיד.
כל ילד יוסיף חומרי טעם לפי בחירתו האישית, יצוק את התערובת למיכל ריק של גמדים, יניח מקל ארטיק בתוכו ויכניס את הגביע להקפאה.
תוך כדי הכנת הגלידות ולאחר הקפאתן נוכל להתייחס למצבי הצבירה של החלב. אפשר להניח את הגלידה (מוצק) בטמפרטורת החדר ולראות איך היא חוזרת למצב הצבירה הקודם (נוזל).
כמו כן ניתן למדוד את הטמפרטורה בחדר ואת הטמפרטורה במקפיא ולערוך השוואה.

אמצעים

  1. 1 כוס חלב
  2. מיכל שמנת מתוקה
  3. אבקת סוכר
  4. חומרי טעם: פטל, קקאו, פצפוצי שוקולד
  5. מקצפת
  6. גביעי גמדים ריקים
  7. מקלות ארטיק

מקורות

שירים:
  1. בוא נניח - חנן שדמי, מתוך "מי סיפר לנחליאלי", ספריית הפועלים, 1984.
  2. מעשה ברותי - רות וגלידה בטעם תות - נעמי בן גור, מתוך "הספר המתוק", עורכת מירי ברוך, דני ספרים, 1996.
סיפורים:
  1. הר גלידה - מיריק שניר, הקיבוץ המאוחד, 1996.
  2. ענני הגלידה של כפר תעש - ורד קמינסקי, הוצאת לאור לילך, 1995.



חמאה


חמאה מיוצרת משומן חלב או משמנת על ידי חביצה ונעירה.
בגן ניתן לייצר חמאה בשיטה פשוטה מאוד. נכניס את תכולת מיכל השמנת לתוך בקבוק פלסטיק שקוף ונוסיף קורט מלח. אפשר להוסיף שתי גולות שבמהלך הניעור יעזרו בערבוב.
נסגור היטב את הבקבוק וניתן לילדים לנער במרץ עד להיווצרות גוש של חמאה.
במהלך הפעילות נתייחס לשינוי שעוברת השמנת מנוזל למוצק, שינוי הנגרם מהתמזגות פרודות השומן שבחלב והיפרדותן מהנוזלים.
כאשר גוש החמאה נוצר, נחתוך את הבקבוק לשניים ונסנן את התכולה דרך בד סינון לתוך כלי קיבול. על הבד תישאר החמאה, ובכלי הקיבול - החובצה

אמצעים

  1. בקבוק פלסטיק שקוף
  2. מיכל שמנת מתוקה עמידה
  3. קורט מלח
  4. חיתול או בד סינון צפוף


חובצה
נסיוב הנשאר מן השמנת אחרי חיבוץ החמאה.


מילקשייק

חומרים דרושים:

  1. חלב קר
  2. שמנת מתוקה
  3. סוכר
  4. פרות טריים
  5. קוביות קרח


אופן הכנה:
מילק שייק תותים:
מכניסים לבלנדר 150 גרם תותים, כוס וחצי חלב, חצי מיכל שמנת מתוקה וסוכר לפי הטעם ומערבלים. מגישים בתוספת קוביות קרח.

מילק שייק אפרסקים:
מקלפים את האפרסקים וחותכים לקוביות. מכניסים לבלנדר עם כוס וחצי חלב, חצי מיכל שמנת מתוקה ו- 4 כפיות סוכר. מגישים בתוספת קוביות קרח.

מילק שייק בננה:
פורסים 2 בננות לפרוסות, מכניסים לבלנדר עם כוס וחצי חלב ומעט שמנת מתוקה. מגישים בתוספת קוביות קרח.

שוקו

נציע לילדים להכין שוקו בטעמים שונים ובצבעים שונים. רצוי להשתמש בפעילות זאת בכוסות שקופות חד- פעמיות, כדי שהילדים יוכלו להבחין בשינוי שחל בחלב.
נמזוג חלב לתוך כוס ונשוחח עם הילדים על תכונות החלב: על צבעו הלבן, על טעמו וכו'.
לאחר מכן כל ילד בוחר אבקת שוקו לפי טעמו, מוסיף חלב ומכין לעצמו משקה, מערבב, בוחש, מתבונן, טועם…
במהלך פעילות זו נבקש מהילדים להתייחס לשינויים שחלים בחלב, הן בצבע והן בטעם.
מה קרה לצבע החלב במשך המזיגה? האם כמות החלב שנמזג משפיעה על הצבע שהתקבל? האם מכל האבקות התקבל אותו צבע?
ומה עם הטעם? האם יש הבדל בטעמן של אבקות שונות? האם כמות האבקה שערבבנו משפיעה על הטעם?
נשווה את המשקה שיצקנו לכוס החלב שהכנו בתחילת הפעילות ונסיק מסקנות: אבקת השוקו נמסה בחלב ונוצר משקה חדש שטעמו הוא שילוב של טעם החלב ושל האבקה שהוספנו, וצבעו הוא שילוב של צבע החלב ושל צבע האבקה.
היחס בין כמות האבקה לכמות החלב יקבע את צבעו ואת טעמו של המשקה החדש.

לרוויה!!!

אמצעים

  1. כוסות חד- פעמיות שקופות
  2. חלב
  3. אבקות שוקו בטעמים שונים: שוקו שוקו, שוקו תות, שוקו בננה
  4. כפיות

גבינה וטונה

חומרים דרושים:

  1. גבינה לבנה
  2. קופסת טונה
  3. בצל
  4. לחם לבן


אופן הכנה:
מערבבים את תוכן קופסת הטונה עם הגבינה הלבנה. מוסיפים לתערובת את הבצל הקצוץ ואם רוצים אפשר להוסיף גם מלפפון כבוש חתוך קטן.
מורחים על פרוסות לחם לבן ומגישים בתוספת ירקות טריים.

קסאטה

חומרים דרושים:

  1. עוגיות פתי בר
  2. 4 - 6 מכלים של גבינה לבנה (לפי גודל התבנית)
  3. חלב
  4. קקאו
  5. סוכר
  6. חצי חבילה מרגרינה
  7. תבנית מלבנית


אופן הכנה:
טובלים את העוגיות בחלב ומסדרים אותן על התבנית.
מחלקים את הגבינה הלבנה לשני חלקים. לחלק אחד מוסיפים סוכר לפי הטעם, ולשני - קקאו.
מניחים את שתי שכבות הגבינה על עוגיות הפתי בר שבתבנית ומכסים בשכבה נוספת של עוגיות טבולות בחלב.
לציפוי השוקולד: מחממים חצי חבילה מרגרינה עם כוס וחצי חלב, 3 כפות קקאו ו - 6 כפות סוכר.
מורחים את ציפוי השוקולד על הקסאטה ומניחים אותה בהקפאה לכמה שעות.


ריבה

להכנת ריבת חלב נערבב ליטר חלב עם כוס סוכר בתוך סיר. נאפשר לילדים לטעום מהחלב לפני הוספת הסוכר ולאחר ההוספה ונשוחח על התחושות.
נניח את הסיר על האש וניתן לחלב לרתוח על אש קטנה. מדי פעם נערבב בכף עץ כדי למנוע היווצרות של גושים.
נוסיף חצי כפית של סודה לשתייה שתיתן את הצבע החום האופייני לריבת החלב ונמקד את תשומת ליבם של הילדים בשינוי שחל בצבע החלב.
אפשר להוסיף שתי טיפות תמצית וניל לטעם, אך לא הכרחי.
נמשיך לערבב מדי פעם עד לקבלת הסמיכות הרצויה (אין לבשל יותר מדי, ריבת החלב מתקשה כשהיא מתקררת). הריבה מוכנה כאשר רואים שהיא מבעבעת כמו הר געש.
לאחר התקררותה ניתן לילדים לחוש ולהשוות את טעמה ואת צמיגותה של הריבה לטעם החלב המקורי.
את ריבת החלב שהכנו אפשר למרוח על פרוסות לחם או על קרקרים לארוחת העשר, או לאחסן בצנצנת זכוכית במקרר לפרק זמן ממושך.

אמצעים

  1. ליטר חלב
  2. כוס סוכר
  3. תמצית וניל
  4. חצי כפית סודה לשתיה
  5. סיר
  6. כף עץ


 

 
 
 
  תאריך עדכון אחרון:  10/03/2013