אורחות חיים במוסדות החינוך 2.
בריאות 2.2
רגישות יתר למזון בקרב ילדים 2.2‎-52

בספטמבר 2004
 
  תאריך תחולה 
חדש
 
  מטרת הפרסום  

רגישות יתר (אלרגיה) מיידית למזון היא תגובה של מערכת החיסון בגוף
לחלבונים אלרגנים של מזונות שונים. התגובה מערבת כמה מערכות בגוף
ומופיעה בדרך כלל תוך כמה דקות מאכילת המזון האלרגני.
1. 
הורים לילדים הסובלים מרגישות יתר למזון אחראים להעביר לצוות
החינוכי בגן הילדים ובבתי הספר מידע מדויק על מצבו הבריאותי של
ילדם ועל המזון שהוא אלרגי אליו, וכן הוראות התנהגות במקרה של
התפתחות במצב ותופעות אלרגיות.
2. 
בכיתות שיש בהן ילדים הסובלים מאלרגיה למזון יש להקפיד על כללים
אלה:  
3. 
אין להחליף ארוחות או כלי אוכל בין תלמידים.  *   
יש לנקות את השולחנות ואת משטחי האכילה לאחר הארוחות
ולהקפיד על שטיפת ידי התלמידים לאחר הארוחה.
 
*   
אם נעשה שימוש במוצרי מזון שלא לצורך אכילה בפעילות חינוכית
יש לוודא שהמזון אינו אלרגני.
*   
במוסד החינוכי חייב להיות מסמך נגיש המפרט מה הם כללי ההתנהגות
במצב חירום של תלמיד הסובל מרגישות למזון. צוות המוסד צריך לדעת
ולהכיר את הסימנים של התגובה האלרגית ולקבל הדרכה כיצד לפעול
במצב חירום. כמו כן מזרק האדרנלין צריך להיות שמור במקום ידוע
ונגיש.
4. 
בהתעורר חשד או סימנים ראשונים המעידים של שינוי במצב יש ליידע
את ההורים מיידית, ולאחר מתן טיפול ראשוני יש להעביר את התלמיד
למתקן רפואי שיוסכם עליו מראש עם ההורים בציון שם התרופות שהוא
קיבל.
5. 
יש לנקוט משנה זהירות ולהיות ערים למניעת מקרים של התנכלות
חברתית לילד בעל רגישות למזון.
6. 
להלן מידע נוסף על רגישות יתר למזון:
ילדים הסובלים מאלרגיה למזון ומשפחותיהם נתונים בטיפול רפואי
במרפאות אלרגיה ומקבלים הדרכה כיצד להימנע ממזון אלרגני וכיצד
לפעול במצבי חירום.
התגובה לרגישות ממזון יכולה להופיע כתוצאה מחשיפה במגע, באכילה,
אפילו של כמות מזערית של המזון, וגם מאלרגנים חבויים במזון שלעתים
תוויות המזון אינן מציינות את הימצאותם.
תגובה אלרגית המעכבת כמה מערכות בגוף יכולה להתבטא בתופעות
האלה:
7. 
בעור ובריריות: גרד ופריחה מפושטת בעור, גרד בפה, נפיחות
בשפתיים ובפנים
 
א.   
במערכת העיכול: כאבי בטן, הקאה, שלשול  ב.   
במערכת הנשימה: גרד באף ובעיניים, עיטושים ונזלת מימית, גרד
בלוע ותחושת מלאות בגרון, קשיי נשימה, צרידות, שיעול וצפצופים
 
ג.   
במערכת הקרדיו-וסקולרית: ירידה בלחץ הדם, עילפון (שוק
אנפילקטי).
 
ד.   
בגיל הילדות שכיחות האלרגיה למזון היא בקרב כ-5% מהילדים.
המזונות האלרגניים העיקריים הם: חלב, ביצים, בוטנים, סויה, סומסום,
אגוזים ודגים.
האלרגיה לחלב ולביצה חולפת בדרך כלל עד גיל שלוש, אך 10%‎-15%
מהילדים ממשיכים לסבול מהאלרגיה לחלב. האלרגיה לבוטנים, לאגוזים
ולדגים אינה חולפת, ואף יכולה להופיע לראשונה רק בגיל בית הספר.
תגובה אלרגית מתחילה בתופעות של גרד בעור או כאבי בטן ועיטושים,
אך יכולה במקרים קשים של אלרגיה למזון לגרום להתקף של קוצר
נשימה קשה המחייב טיפול חירום מהיר בהזרקה של אדרנלין, טיפול
המציל חיים.
 

בשאלות אפשר לפנות אל הגב' עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות,
טל' 02‎-5603451.



הוראות קבע


חוזר מנכ"ל תשסה/1(א), ט"ו אלול תשס"ד, 1 בספטמבר 2004