חוזר זה בוטל


אורחות חיים במוסדות החינוך .2

בריאות

2.2

 הנחיות הנוגעות לתכולת מכונות אוטומטיות לממכר
 מזון ושתייה במוסדות חינוך

2.2-56

1. מבוא

1.1 תמצית

בסעיף זה אנו מפרסמים לראשונה הנחיות לשינוי ההרכב של תכולת המזון והשתייה במכונות האוטומטיות המוצבות במוסדות החינוך למזון מומלץ, בריא ומגוון, כדי שהתלמידים יוכלו לבחור מזון בריא ומתאים ולהימנע מהשמנה.
1.2 מטרת הפרסום
  א. התוקף: החל מ-1 בספטמבר 2006
  ב. התחולה: כל מוסדות החינוך, בכל המגזרים
  ג. הסטטוס: חדש.
1.3 התפוצה: כל עובדי מוסדות החינוך ואגפי החינוך ברשויות המקומיות.
1.4 הגורם האחראי
  א. שם היחידה: המזכירות הפדגוגית
  ב. בעל התפקיד: המפקח על תחום הבריאות במשרד
  ג. מספר הטלפון: 02 - 5603220
  ד. כתובת דוא"ל: iritli@education.gov.il.


2. רקע

תזונה מאוזנת בתקופת הילדות וההתבגרות בונה את התשתית להתפתחות תקינה ומסייעת בתהליך הלמידה, ברכישת מיומנויות ובפיתוח היכולות והקשרים החברתיים. היצע מזון מתאים תוך הקפדה על איכות, על גיוון, על מינון ועל זמינות יסייע בבניית תשתית זו ובתהליך גדילתם של התלמידים להיות מבוגרים בריאים ומאושרים. לפיכך נדרשת התייחסות קפדנית להרכב המזון והשתייה המוצעים במכונות האוטומטיות למזון ולשתייה ובמזנונים במוסדות החינוך.

עקרון הבחירה הנכונה הוא ערך בסיסי בבניית התפריט היומי. על התלמיד לבחור את מזונו על פי צרכיו, העדפותיו וטעמו האישי מתוך היצע מזון מומלץ ובריא ועל פי ההנחיות התזונתיות המקצועיות של הגורמים המוסמכים. תלמידים בעלי רגישויות לרכיבי מזון מסוימים חייבים לבדוק את תכולת המזון והשתייה במכונות לפני צריכתם.

המזון המוצע במכונות לממכר מזון ושתייה משמש תחליף לארוחות קלות במשך השהות במסגרת החינוכית, ותרומתו ניכרת במכלול הצריכה התזונתית היומית של התלמידים. המטרה היא לספק לתלמידים מזון איכותי, העונה על צורכיהם התזונתיים והבריאותיים, ולאפשר להם לרכוש במחיר סביר ומפוקח מזון נאות מבחינת הכמות, הגיוון והאיזון, כחלק מהשירות בבית הספר.



3. הצבת המכונות
3.1 בהחלטה על הצבת מכונות ועל תכולתן יש להתייחס להרכב המזון המוצע בהן, למגוון, לגודל המנה ולמחיר, והכול בהתאם להמלצות התזונתיות של המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, המתפרסמות בחוברת "לאכול ולגדול - תדריך להזנה בבתי ספר", בהוצאת משרד הבריאות, ובאתר האינטרנט של משרד הבריאות, www.health.gov.il.
3.2 בהחלטה זו צריכים להיות שותפים הנהלת בית הספר, התלמידים, ההורים והרשות המקומית.



4. סביבת מכונות המזון והשתייה
4.1 יש להציב את המכונות במקום נוח ונגיש, תוך הקפדה על כללי בטיחות ובסמוך למקור מים: ברז או מתקן מים קרים.
4.2 יש להציב בצמוד למכונת המזון פח אשפה לאיסוף הפסולת.
4.3 המרחב בסמיכות למכונה צריך להיות מרווח ונעים, ורצוי שיכלול מערכת ישיבה, כגון ספסלים, כיסאות ושולחנות לשימוש בשעת האכילה.
4.4 יש לשקול הצבת מכלי איסוף של בקבוקים למִחזור במתחם בית הספר.



5. המזון המומלץ למכונות
5.1 דוגמאות לסוגי מזון מומלצים
  פרי טרי
  סלט פֵרות
  ירק טרי
  סלט ירקות
  כריכים מקמח מלא עם ממרחים ועם תוספת ירק
  לחמנייה מחיטה מלאה עם ממרחים ותוספת ירק
  לחמניות מחיטה מלאה עם ממרחים ועם ירק
  חטיפי דגנים (עד 6% שומן)
  יוגורט טבעי או לבן (עד 3% שומן)
  מעדני חלב בטעמי פֵרות (עד 3% שומן ו-10% פחמימות)
  מעדני חלב דל שומן ופחמימות פשוטות בטעמים שונים
  מנה אישית ארוזה של קרקרים וגבינה לבנה (עד 5% שומן)
  מנה אישית של דגני בוקר דלי סוכר ושומן + מנת חלב.
5.2 דוגמאות לממרחים מומלצים

ביצה קשה, חביתה מביצה אחת, גבינה צהובה, גבינה מלוחה, חומוס, טחינה, פסטראמה, סרדינים, אבוקדו, גבינת קוטג', גבינה לבנה, ממרח אבוקדו וחמאת בוטנים.
5.3 דוגמאות למבחר ירקות מומלצים בכריכים

פרוסות עגבנייה ומלפפון, חסה, גזר מגורר, רצועות פלפל ורוקט.
5.4 השתייה המוצעת למכונות השתייה
  מים
  חלב/חלב בטעמים/שוקו
  מיץ תפוזים/תפוחים טבעי.



6. הדרישות מההרכב ומהאיכות של מזון והשתייה במכונות

6.1 כל המוצרים צריכים להיות טריים להיות ולעמוד בתאריך התפוגה, וכן להיות שטופים, ארוזים ומוגשים עם סכו"ם.
6.2 על המוצרים לעמוד בכללי הכשרות המקובלים.
6.3 גודל המנה יהיה מותאם להמלצות התזונתיות המקובלות.
6.4 הממרחים צריכים להיות בהרכב תזונתי שלא יעלה על 5% שומן.
6.5 גודל מנת השתייה: מנה אישית שלא תעלה על 200 מ"ל.
6.6 אין לכלול במכונות למזון ממתקים וחטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר.
6.7 אין לכלול בהיצע השתייה במכונות משקאות ממותקים ומוגזים.


7. היערכות

על כל מוסד חינוכי לבדוק את הרכב המזון והשתייה במכונות האוטומטיות המוצבות בשטחו בתיאום עם הבעלות על המכונות, עם הזכיין ו/או עם הרשות/הבעלות המקומית (אם חוזה ההתקשרות הוא בין הרשות לזכיין) ולשנות את הרכב המזון והשתייה המוצעים ולהתאימם להמלצות המפורטות לעיל.










הוראות קבע


חוזר מנכ"ל סו/8(א), ד' בניסן התשס"ו, 2 באפריל 2006